Relevant and Irrelevant Information Practice Topic Index | Grade 4 Math | Elementary Test Prep | StudyZone

Decide if the information in the problem is relevant or irrelevant for solving the problem.  Then solve the problem.

 1. Molly's mom makes \$20 an hour.  She works at factory.  How much will Molly's mom make if she works 40 hours this week? Molly's mom makes \$20 an hour.                     Choose:        relevant          irrelevant Multiply: 20 x 40 = 800 Answer

 2.  Michael went to the store. The store was Wal-Mart. He spent \$13.48.  He gave the clerk \$20.  What was his change?                         The store was Wal-Mart.   Choose:        relevant         irrelevant Subtract: \$20.00 - \$13.48 = \$ 6.52 Answer

 3. Alyssa likes to walk.  She walked 2 miles on Monday, 4 miles on Tuesday, and 6 miles on Wednesday.  How many miles did she walk altogether?      She walked 2 miles on Monday, 4 miles on Tuesday, and 6 miles on Wednesday.   Choose:        relevant          irrelevant Add: 2 + 4 + 6 = 12 miles Answer

 4. Austin had three math sheets.  They were multiplication sheets.  It took him 30 minutes to complete each sheet.  How long did Austin work on his homework?                         Austin had three math sheets.   Choose:        relevant         irrelevant Multiply: 30 x 3 = 90 minutes or 1hr 30 mins. Answer

 5. Frank gets up at 7:00 a.m. to go to school.  He eats breakfast and brushes his teeth. It takes him 30 minutes to get ready for school.  What time does he leave for school? He eats breakfast and brushes his teeth.   Choose:        relevant         irrelevant Add: 30 minutes to 7:00 = 7:30 a.m. Answer

 6.   Chelsea went the the store.  She bought two pairs of shoes for \$20 a piece.  The shoes were red and white.  How much did she spend altogether?         She bought two pairs of shoes for \$20 a piece.   Choose:        relevant          irrelevant Multiply: \$20 x 2 = \$40 Answer

 7.  At a bake sale Mrs. Smith sold 5 dozen cookies before lunch. After lunch, Mrs. Smith sold another 6 dozen cookies. The cookies were chocolate chip.  When it was time to leave, they had 2 dozen cookies left. How many cookies did she have at the start of the bake sale?         When it was time to leave, they had 2 dozen cookies left.         Choose:        relevant        irrelevant Add: 5 + 6 + 2 = 13 dozen Answer

 8.  On Monday, Courtney deposited \$10. She deposited twice as much on Tuesday and Friday. Courtney is saving for a new bike.  How much money did Courtney deposit? Courtney is saving for a new bike.   Choose:        relevant      irrelevant \$10 + (2x10) + (2x10) \$10 + 20 + 20 = \$50 Answer

Let's Review!